Her seyahat sonrası daha yorgunluklar geçmemişken, yaşananlar henüz hafızalarda taptaze iken, aynı rotayı yapmak isteyen gezginlere yardımcı olabilecek ipuçlarını paylaşmaya çalışıyorum..Gezdiğimiz yerlerin detayları, hikayeleri sonraki yazılarda….
ROTA
Jakarta’da bir gece kaldıktan sonra gündüz treni ile Java tapınaklarının en ünlülerinin bulunduğu Yogyakarta kentine gittik ve burada 2 gece kaldık..Yogyokarta’dan Bali’ye ise Air Asia havayolunu kullandık. Bali’de ulaşımı şöforlü araç kiralayarak yaptık. Bali’den Jakarta dönüşü ise yine Air Asia havayolu ile oldu..Aslında orijinal planımız Jakarta’dan araba kiralayıp, Java’nın en alt ucuna kadar inip, feribot ile Bali’ye geçmekti. Ancak sonra araştırdıkça hem tren seçeneği cazip geldi, hem de Endonezya trafiğinin soldan akması ve yoğun motosiklet kullanımı araba kullanımı ile ilgili kafamızda sorular oluşturdu. .
Endonezya vizesi USD 25 karşılığı bir aylık olarak kapıda alınabiliyor..
Endonezya vizesi USD 25 karşılığı bir aylık olarak kapıda alınabiliyor..
ULAŞIM ve TRAFİK
İstanbul – Jakarta ve dönüşü THY ile yaptık..Singapur da 1 saat duruş dahil gidiş 14 saat, dönüş 13 saat civarı sürdü..Jakarta yolcuları da Singapur’da uçaktan indirilip, bir transit salonundan diğerine alınırken baştan aşağı tekrar tekrar aranıyorlar..Hatta İstanbul duty free dükkanından aldığımız içkilere torbası kapalı değil Singapur’dan uçağa böyle binemezsiniz diye el koymaya bile kalktılar..Uzun bir kuyruk ve didik didik aranarak geçirilen can sıkıcı 1 saat sonuçta..
İç uçuşları Air Asia ile yaptık. Biletler yaklaşık 3 ay önce alındığından oldukça uygun fiyata geldi.Air Asia’da kişi başı bagaj limiti 15 kilo..El bagajları abartılı olmadığı sürece tartmasalar ve ölçmeseler de, bavullar konusunda kartal gibiler..En ufak bir kilo aşımını affetmeyip, oldukça tuzlu olan ekstra kilo ücretini zevkle alıyorlar..Biz Bali’de alışveriş yapabileceğimizi düşünerek önceden 5 kilo fazlalık satın alıp uçuş başına ekstra USD 7 gibi bir ücret ödedik.
Bu arada her uçuşta bir havaalanı vergisi olduğunu da belirtmem lazım..Yogyakarta ve Bali havaalanları kişi başı 150.000 rupi alırken, Jakarta havaalanı vergisi ise 40.000 rupi..
Bu arada her uçuşta bir havaalanı vergisi olduğunu da belirtmem lazım..Yogyakarta ve Bali havaalanları kişi başı 150.000 rupi alırken, Jakarta havaalanı vergisi ise 40.000 rupi..
Jakarta’ya inince havaalanından tren istasyonu yakınındaki otelimize gitmek için havaalanı içinde standları bulunan taksi şirketlerinden biri ile anlaştık..Şirketin adı Blue Bird ve internette en çok tavsiye edilen şirketti. Yaklaşık 1 saatlik yol için 220.000 rupi (yaklaşık usd 20) ödedik. Diğer seçenekler kişi başı 20.000 rupi alan 15 dakikada bir kalkan Damri otobüsleri ya da havaalanının biraz dışına çıkıp bir taksi ile pazarlık yapmak. Bizim mesafe için sanırım ücreti 150.000 rupiye kadar indirebilirdik..
Yogyakarta’da kiraladığımız şöforlü araba bizi tam gün tapınaklarda gezdirdikten sonra, ertesi sabah erkenden de havaalanına transferimizi yaptı ve tümü için USD 60 ödedik.. Benzin fiyata dahil ve araç klimalı..Yalnız hem Java'da hem Bali'de her durduğumuz yerde otopark paralarını biz ödedik..Her tapınak mutlaka otopark parası alıyor ve fiyatlar standart 5000 rupi. Yogyakarta’da kısa mesafeler için her köşe başında bulunan tuktuklar en iyi çözüm. Her seferinde 10.000 rupi ödedik..
Bali’de otel havaalanı transferleri ve kısa mesafeler için yine Blue Bird taksi kullandık.. Taksimetre 6000 rupiden açılıyor ve taksimetre ile gitmek daha karlı..Ada içinde yapacağımız turlar içinde günlüğü USD 50’den şöforlü araç kiraladık..Bali'deki şöforümüzden çok memnun kaldık, dileyenlere telefon numarasını verebilirim.
Hem Java’da hem de Bali’de yollar oldukça dar ve virajlı ve bizim hiç alışkın olmadığımız yoğun bir motosiklet trafiği var ve yollarda tabelalar çok net değil, dolayısıyla çok istememize rağmen kendimiz araba kiralamaktan vaz geçtik..
Seyahatimizden önce tek netleştiremediğimiz nokta Jakarta – Yogyakarta tren biletiydi.Akşam saatlerinde uçaktan indiğimiz Jakarta’dan ertesi gün sabah 8:30 treni ile ayrılmamız lazımdı.. İnternetten tren bileti almayı beceremedik..Endonezya tren yolları on- line bilet satsa da, sadece Endonezya kredi kartları kabul ediyor. Ufak bir komisyon karşılığı, yabancı kredi kartlarını kabul ettiğini söyleyen başka bir bilet satış sitesi ise Türk kredi kartlarını kabul etmiyor..Yine internette ilan verip tren bileti alabileceğini söyleyen bir İngiliz’e ait turizm şirketi ise maillerime yanıt vermedi. Sonuçta niyetimiz otele gidip eşyaları bıraktıktan sonra koştura koştura tren istasyonuna gidip bilet almaktı ama taksi şöforü gişelerin saat 9’da kapandığını söyleyip bizi önce oraya götürmeyi teklif edince hemen üzerine atladık tabiî ki.. Yanımızda Endonezyalı birinin olmasının çok faydası oldu... Önce bizi hemen ana gişelere götürdü, sonra oralarda birileriyle konuşunca bizim biletlerin istasyonun tam ters tarafında satıldığını öğrenince, araba ile o tarafa gittik..Ben hemen sıraya girdim ama meğerse bilet almak için bayağı detaylı bir rezervasyon formu doldurmak gerekiyormuş.. Biraz yabancı olmanın nimetlerinden faydalanıp birazda etrafa bol bol gülücükler atarak gişenin önünde formu doldurduktan sonra nihayet biletlerimize kavuştuk.. Kişi başı 280.000 rupi. Executive kategorisinde olan tren klimalı ve oldukça rahattı..Gişeler ise sabah 8’de açılıyor ama klimalı olması nedeniyle çok tercih edilen bir tren olması nedeni ile önceden bilet almakta fayda var..
KONAKLAMA - YEMEK
Jakarta'da bir gece booking.com dan bulduğumuz tren istasyonuna yakın Sriwaja Hotel'de kaldık..O.K gecelik fiyatı USD 60..Tren garına yakınlığı ile işimizi gören bir otel oldu, ayrıca oraya gidince Jakarta'da ki en eski otellerden biri olduğunu öğrenmek bizim için hoş bir sürprizdi. İsmi ve sahipleri zaman içinde değişse de 1810 yıllarından beri sürekli otel olarak kullanılan bir binaymış.
Yogyakarta'da ise kötü bir sürprizle karşılaşmamak ve belli standartlara sahip bir yerde kalmak adına tercihimizi yine booking .com üzerinden İbis Otelinden yana yaptık. Ünlü Molioboro Caddesinin bir alt caddesinde yer alan İbis Style modern dekoru, özenli hizmeti, rahat odaları, her odadaki hızlı ve ücretsiz internet sistemi ile bizi fazlasıyla memnun etti. 2 gece O.K olarak aldığımız ve yine rezervasyonu 3 ay önceden yaptığımız otele yaklaşık USD 112 ödedik..Tek negatif nokta İbis Otellerinin ücretini rezervasyon yaparken kredi kartından çekmesi..
Yogyakarta'da Malioboro Caddesi üstünde ve yakınlarında her zevke ve her bütçeye hitap eden bir sürü otel var..Gündüz ve gece her daim çok canlı olan bu caddeye yakın kalmakta fayda var...
Seyahat öncesi en çok bizi düşündüren konulardan biride Bali'de nerede kalacağımızdı..Öylesine çok seçenek ve öylesine değişik bölgeler var ki..Sonuçta Bali'nin çokça reklamı yapılan sahilleri bizi kandırdı ve deniz kenarında bir otelde kalmaya karar verdik..Bölge olarak da daha sessiz sakin ve ailelerin tercih ettiği Sanur'u seçtik..O bölgenin en eski otellerinden Bali Hyatt ilk tercihlerimizden biriydi ama rezervasyonlarımızı ayarladığımız dönemde, bizim tarihlerimiz için dolu gözüküyordu. Fiyatlarıda bizim bütçemizin üzerinde gözükünce mecburen vaz geçtik..Daha sonra seyahate yaklaşık 1 hafta kala blog ödülleri sayesinde haberdar olduğumuz Momondo'nun sayfasına gezinirken, Bali Hyatt otelinin inanılmaz bir promosyonunu yakaladık..Bizim ayırttığımız otelden bile daha ucuza geliyordu. Nedense rezervasyonu Momondo'nu sayfasından yapamadık ama Hyatt Otellerinin kendi siteside aynı fiyatı verince işlem tamamlandı...Uygun fiyat yakalamak için aylar öncesinden rezervasyon yapmayı alışkanlık edinen bizler için hoş bir sürpriz oldu bu, demek ki seyahate günler kala bile promosyonlu fiyatlar yakalanabiliyormuş..
Bali Hyatt geniş sahili, kocaman bahçeleri, iyi servisi ve yemekleri ile çok güzel bir yer..Ancak bugünkü aklımızla orada kalmazdık. Nedeni biz gitmişken denizde ve güzel sahillerde kısa bir tatilde yapalım diye düşünmüştük ama Datça'daki evimizin önünde dünyanın en güzel denizlerinden biri durup dururken, okyanusun dalgası, yosunu, bulanıklığı, kirliliği hiç cazip gelmedi..Sadece ayaklarımızı sokup bir kaç fotoğraf çektirdik o kadar..Ama bana iyi bir tatil köyü havası lazım derseniz, 2 büyük havuzu ve yemyeşil bahçeleri ile Bali Hyatt kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yer. Ancak internet sistemi çok kötü, sadece resepsiyonda ve havuz başında ufak bir bölgede alınabiliyor, odalardan ulaşmak istersenizde ücretli.. Biz ise keşke adanın iç kısımlarında kalan Ubud'da kalsaydık diye düşündük..Hem çok canlı bir şehir, hem sahil kesimlerine göre havası daha az sıcak ve rutubetli hemde fiyatlar çok daha uygun..Adanın her yerine de çok uygun fiyatlarla ulaşım olanakları bulabiliyorsunuz...
Yemek Endonezya'da en rahat ettiğimiz konulardan biri oldu..Uzakdoğu'da mutfağı bana göre en iyilerden biri..Java'dayken daha çok çok uygun fiyatlara yerel yemekler yedik. Bol baharatlı kızartılmış pilavları, noodle çorbaları, çeşitli tavuk yemekleri hepsi çok lezzetli..Bali'ye geçince biraz daha deniz mahsüllerine yöneldik..Bizim gibi Marmara'nın ve Karadeniz'in muhteşem balıklarına alışkın olan bir ulusa balıklarını hiç önermeyeceğim ama karidesler, midyeler, ıstakozlar ve diğer bilumum deniz canlıları bir harika..Sahil kesimlerinde bunları kilo ile tarttırıp alıp, hemen yanındaki mangalda da kızartabilecek pek çok lokanta mevcut..Kesinlikle tavsiye edilir.. Bunun dışında bizim kaldığımız Sanur bölgesinde farklı dünya mutfaklarını sunan pek çok lokanta bulabilirsiniz. Biz özellikle La Baracca isimli İtalyan restaurantından çok memnun kaldık..
Her Uzakdoğu ülkesinde olduğu gibi Endonezya'da da en büyük sorun kahvaltı..Bizim gibi ayrı ve zengin bir kahvaltı kültürleri yok..Öğle, akşam ne yemek yemişlerse, kahvaltıda da aynı yemekleri yiyorlar..Yerel otellerde kahvaltı sorun olabiliyorken, uluslararası zincir oteller, bizim alıştığımıza benzer bir kaç kahvaltılık malzemeyi büfeye koymayı beceriyorlar. Birde yine yerel otellerde bıçak yok..Endonezyalılar etleri bile çatalla sabitleyip, kaşıkla kesip yemeye çalışıyorlar..
ALIŞVERİŞ
Okuduğumuz neredeyse tüm kaynaklar aman alışverişi Bali'ye geçmeden Yogyakarta'da yapın çok daha ucuz diye yazıyordu..Kesinlikle doğru..Özellikle Malioboro Caddesinin üzeri, yüzlerce batik giysi satan dükkan ile dolu..Ancak fiyatlar ucuz olsa da modeller, kesim, dikiş ve renkler bana çok kötü geldi..Batik için kesinlikle Bali'nin cıvıl cıvıl renklerini öneririm..Bunun dışında Yogyokarta'da başka beğendiğiniz bir el işi bulursanız mutlaka alın.Fiyatlar gerçekten çok ucuz, pazarlık edip zaman kaybetmeye bile değmez..Örneğin bizim Yogyakarta'dan üzerindeki etiket fiyatına 3 dolara aldığımız bir ahşap heykelin aynısını Bali'deki satıcı 15 doların altına asla ve asla inmedi..
Bali'de fiyatlar Türkiye ile kıyaslanınca ucuz gözükse de pazarlık etmekte fayda var. Zaten bir malın fiyatını satıcıya sorduğunuzda, hemen fiyatı şu ama pazarlık yapabiliriz diye cevap veriyor..Ahşap heykeller, resimler, batik giysiler, hasırdan yada hindistancevizinden yapılmış çeşitli eşyalar benim en çok sevdiklerim oldu...Birde tabii beni kendimden geçiren ve Türkiye'de bir servet ödediğimiz teak ağacından yapılma mobilyalar ve büyük taş heykeller var Bali'de..Ancak konteyner takviyeli seyahat henüz yapılamadığından onlar başka bir hayata...Ama hemen bir örnek vermek gerekirse annemin geçen yaz Mudo'dan indirimden 200 küsür TL'ye aldığı bir teak sandalyenin aynısını sadece 35 TL ye gördüm dersem ne dersiniz??
Bol gevezelikle dolu, aman unutmadan yazayım belki birilerinin işine yarar tarzı bir yazı oldu bu..Ayrıca seyahat planlama aşamasında başka sorularınız olursa da cevap vermeye çalışırım..Endonezya'da nereleri gezdik, neler gördük ise bundan sonraki yazıların konusu olacak..
Yogyakarta'da Malioboro Caddesi üstünde ve yakınlarında her zevke ve her bütçeye hitap eden bir sürü otel var..Gündüz ve gece her daim çok canlı olan bu caddeye yakın kalmakta fayda var...
Seyahat öncesi en çok bizi düşündüren konulardan biride Bali'de nerede kalacağımızdı..Öylesine çok seçenek ve öylesine değişik bölgeler var ki..Sonuçta Bali'nin çokça reklamı yapılan sahilleri bizi kandırdı ve deniz kenarında bir otelde kalmaya karar verdik..Bölge olarak da daha sessiz sakin ve ailelerin tercih ettiği Sanur'u seçtik..O bölgenin en eski otellerinden Bali Hyatt ilk tercihlerimizden biriydi ama rezervasyonlarımızı ayarladığımız dönemde, bizim tarihlerimiz için dolu gözüküyordu. Fiyatlarıda bizim bütçemizin üzerinde gözükünce mecburen vaz geçtik..Daha sonra seyahate yaklaşık 1 hafta kala blog ödülleri sayesinde haberdar olduğumuz Momondo'nun sayfasına gezinirken, Bali Hyatt otelinin inanılmaz bir promosyonunu yakaladık..Bizim ayırttığımız otelden bile daha ucuza geliyordu. Nedense rezervasyonu Momondo'nu sayfasından yapamadık ama Hyatt Otellerinin kendi siteside aynı fiyatı verince işlem tamamlandı...Uygun fiyat yakalamak için aylar öncesinden rezervasyon yapmayı alışkanlık edinen bizler için hoş bir sürpriz oldu bu, demek ki seyahate günler kala bile promosyonlu fiyatlar yakalanabiliyormuş..
Bali Hyatt geniş sahili, kocaman bahçeleri, iyi servisi ve yemekleri ile çok güzel bir yer..Ancak bugünkü aklımızla orada kalmazdık. Nedeni biz gitmişken denizde ve güzel sahillerde kısa bir tatilde yapalım diye düşünmüştük ama Datça'daki evimizin önünde dünyanın en güzel denizlerinden biri durup dururken, okyanusun dalgası, yosunu, bulanıklığı, kirliliği hiç cazip gelmedi..Sadece ayaklarımızı sokup bir kaç fotoğraf çektirdik o kadar..Ama bana iyi bir tatil köyü havası lazım derseniz, 2 büyük havuzu ve yemyeşil bahçeleri ile Bali Hyatt kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yer. Ancak internet sistemi çok kötü, sadece resepsiyonda ve havuz başında ufak bir bölgede alınabiliyor, odalardan ulaşmak istersenizde ücretli.. Biz ise keşke adanın iç kısımlarında kalan Ubud'da kalsaydık diye düşündük..Hem çok canlı bir şehir, hem sahil kesimlerine göre havası daha az sıcak ve rutubetli hemde fiyatlar çok daha uygun..Adanın her yerine de çok uygun fiyatlarla ulaşım olanakları bulabiliyorsunuz...
Yemek Endonezya'da en rahat ettiğimiz konulardan biri oldu..Uzakdoğu'da mutfağı bana göre en iyilerden biri..Java'dayken daha çok çok uygun fiyatlara yerel yemekler yedik. Bol baharatlı kızartılmış pilavları, noodle çorbaları, çeşitli tavuk yemekleri hepsi çok lezzetli..Bali'ye geçince biraz daha deniz mahsüllerine yöneldik..Bizim gibi Marmara'nın ve Karadeniz'in muhteşem balıklarına alışkın olan bir ulusa balıklarını hiç önermeyeceğim ama karidesler, midyeler, ıstakozlar ve diğer bilumum deniz canlıları bir harika..Sahil kesimlerinde bunları kilo ile tarttırıp alıp, hemen yanındaki mangalda da kızartabilecek pek çok lokanta mevcut..Kesinlikle tavsiye edilir.. Bunun dışında bizim kaldığımız Sanur bölgesinde farklı dünya mutfaklarını sunan pek çok lokanta bulabilirsiniz. Biz özellikle La Baracca isimli İtalyan restaurantından çok memnun kaldık..
Her Uzakdoğu ülkesinde olduğu gibi Endonezya'da da en büyük sorun kahvaltı..Bizim gibi ayrı ve zengin bir kahvaltı kültürleri yok..Öğle, akşam ne yemek yemişlerse, kahvaltıda da aynı yemekleri yiyorlar..Yerel otellerde kahvaltı sorun olabiliyorken, uluslararası zincir oteller, bizim alıştığımıza benzer bir kaç kahvaltılık malzemeyi büfeye koymayı beceriyorlar. Birde yine yerel otellerde bıçak yok..Endonezyalılar etleri bile çatalla sabitleyip, kaşıkla kesip yemeye çalışıyorlar..
ALIŞVERİŞ
Okuduğumuz neredeyse tüm kaynaklar aman alışverişi Bali'ye geçmeden Yogyakarta'da yapın çok daha ucuz diye yazıyordu..Kesinlikle doğru..Özellikle Malioboro Caddesinin üzeri, yüzlerce batik giysi satan dükkan ile dolu..Ancak fiyatlar ucuz olsa da modeller, kesim, dikiş ve renkler bana çok kötü geldi..Batik için kesinlikle Bali'nin cıvıl cıvıl renklerini öneririm..Bunun dışında Yogyokarta'da başka beğendiğiniz bir el işi bulursanız mutlaka alın.Fiyatlar gerçekten çok ucuz, pazarlık edip zaman kaybetmeye bile değmez..Örneğin bizim Yogyakarta'dan üzerindeki etiket fiyatına 3 dolara aldığımız bir ahşap heykelin aynısını Bali'deki satıcı 15 doların altına asla ve asla inmedi..
Bali'de fiyatlar Türkiye ile kıyaslanınca ucuz gözükse de pazarlık etmekte fayda var. Zaten bir malın fiyatını satıcıya sorduğunuzda, hemen fiyatı şu ama pazarlık yapabiliriz diye cevap veriyor..Ahşap heykeller, resimler, batik giysiler, hasırdan yada hindistancevizinden yapılmış çeşitli eşyalar benim en çok sevdiklerim oldu...Birde tabii beni kendimden geçiren ve Türkiye'de bir servet ödediğimiz teak ağacından yapılma mobilyalar ve büyük taş heykeller var Bali'de..Ancak konteyner takviyeli seyahat henüz yapılamadığından onlar başka bir hayata...Ama hemen bir örnek vermek gerekirse annemin geçen yaz Mudo'dan indirimden 200 küsür TL'ye aldığı bir teak sandalyenin aynısını sadece 35 TL ye gördüm dersem ne dersiniz??
Bol gevezelikle dolu, aman unutmadan yazayım belki birilerinin işine yarar tarzı bir yazı oldu bu..Ayrıca seyahat planlama aşamasında başka sorularınız olursa da cevap vermeye çalışırım..Endonezya'da nereleri gezdik, neler gördük ise bundan sonraki yazıların konusu olacak..